Back to basics: training

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 21:52

Het allerleukste is natuurlijk het trainen met jou hobbyhorse, om je doel te bereiken. Maar, soms is dat helemaal zo makkelijk niet. En, wat nou als je motivatie niet meer te vinden is? In deze blog vertel ik over doelen stellen, en deel ik tips voor het trainen. 

De ene dag heb je er helemaal zin in, de andere dag loopt het volledig vast en lukt het gewoon niet. Is het wedstrijdstress, of heb je gewoon geen motivatie? 

Ik heb er zelf ook heel vaak last van, het feit dat ik gewoon écht geen motivatie heb. Of dat ik die wel heb, maar niet de energie om daadwerkelijk mijn paard te pakken en te gaan trainen. Dat is frusterend, zeker als er een wedstrijd op de planning staat. 

Wat je zeker niet moet doen, is in een rondje gaan lopen, en dan bedoel ik in je hoofd. Als je maar blijft en blijft bevestigen dat het niet lukt, dan gaat het ook niet lukken. Dus, eerste stap: positieve mindset. 'ik kan dit, en dit lukt mij'. Als je dat tegen jezelf blijft zeggen, dan ga je vanzelf ondervinden dat het makkelijker wordt. 

Of het nou echt wedstrijdstress is, hangt er vanaf. Ook dit heeft weer met je mindset te maken. Als je alleen zegt 'dat je nog zoooo veel moet doen, dat het niet lukt en dat het 'toch' niks wordt', ja, dan wordt het inderdaad een struggle. Maar als je zegt 'dit komt goed, ik kan dit, en ik kom er wel', dan wordt het niet alleen makkelijker, het wordt ook nog eens leuker! 

''Zet je mindset om, ga van negatief naar positief.''

Zelf heb ik, zeker de laatste tijd, ook hinder ondervonden van deze zogenaamde 'motivation-lacks'. Ikzelf merk ze vooral als je veel of juist heel weinig te doen hebt, of als er al een langere tijd niets mee gedaan hebt. Ook voor de motivation lacks heb ik een paar goede tips. 

 

- Leg alles even weg. Als je merkt dat je er écht geen plezier meer in hebt, leg het even aan de kant. Hierdoor kom je ook uit die cirkel van 'ik heb echt geen zin meer', en wordt het vanzelf weer leuker. 

- Zoek inspiratie. Ik krijg van sommige instagram-accounts heel veel motivatie. Maar er is ook een niet-online optie, en die klinkt een beetje gek, maar is heel helpvol. Wat ik vaak doe, is in mijn stal zitten. En dan gewoon, een beetje naar mn paarden staren. Vaak krijg ik daar ook motivatie van, als je ze dan zo mooi ziet staan. 

- Plan een wedstrijd in. Dat kan voelen als moéten, maar helpt je vaak wel om je van de bank te krijgen. Je moet namelijk wel, je wilt goed presteren. 

En tot slot: hou het leuk voor jezelf. Overwerk jezelf ook niet, want dan is het na 2 weken gelijk niet leuk meer. 


Doelen stellen

Veel mensen hebben moeite met doelen stellen, omdat ze bijvoorbeeld niet weten waar ze naartoe moeten of willen werken. Toch kan dit een ontzettende ondersteuning zijn. Niet voor iedereen werkt doelen stellen op dezelfde manier. Sommige mensen hebben een doel, en de stappen nodig om dat doel te bereiken, sommige hebben alleen een doel nosig. Ikzelf heb alleen een doel nodig. Als je voor mij een doel stelt en daarbij 3 stappen opstelt, dan maak ik er 5 stappen van en worden ze anders uitgevoerd. Dit verschilt dus per persoon. 

Doelen stellen in 3 stappen:

1. Bedenk waarvoor je traint. Wil je een wedstrijd winnen, je record verbreken of beter worden in een dressuuroefening? Maak duidelijk wát je wilt. 

2. Zorg dat je dit kan uitvoeren. Het is natuurlijk heel leuk, zo'n doel, maar dan moet je hem wel kunnen behalen. Zorg dus voor een plek waar je kan trainen. 

3. Neem de tijd. Doelen hoeven niet in 2 weken gehaald te zijn, je mag 5 jaar over een doel doen. Ik train al 4 jaar voor Finland en ook dat doel is nog niet bereikt. Het is dus niet erg als het langer duurt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.