Online haat op social media

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 21:12

Als je aan hobbyhorsing doet en tegelijkertijd op social media zit, dan is de kans dat je te maken krijgt met online haat best groot. In deze blog vertel ik mijn ervaring hierover, en deel ik mijn tips voor online haat. 

Toen ik meer en meer volgers begon te krijgen op instagram, groeide ook de aantal vieuws op posts en video's. Helaas was die niet altijd positief. Veel mensen (en dan vooral de leeftijdsgroep 12-21 jaar) vind het er maar belachelijk uitzien, dat rondrennen op onze stokjes. En heel eerlijk, ik snap wel dat het er een beetje gek uitziet, als je het niet kent of de logica er niet achter snapt. 

De meeste haat heb ik gekregen op een video die ik toen met een trending-audio had gemaakt. Hoe vaker je die gebruikt, hoe meer mensen het bereikt en hoe meer haat je dus gaat krijgen. Mijn video was toen meer dan 116 duizend keer bekeken en had inmiddels bijna 11 duizend likes, maar ook 1200 comments. En van die 1200 comments waren er 200 écht positief... Tja, dat is nogal wat haat. De meeste reacties waren ''is dit serieus'', ''doe iets met je leven'', en ga zo maar door. Niet echt boeiend dus, ondanks het feit dat het niet zo leuk is. Maar sommige comments zijn ook wel serieuzer. Toch probeer ik hier nooit verder op in te gaan, want die mensen ga je echt niet overtuigen. 

''Je kan er boos om worden, maar je gaat die mensen toch niet overtuigen.'' 

Soms krijg ik ook nog wel eens haters in mn dm. Die sturen mij dan specifiek een berichtje om te zeggen dat ze het onzin vinden. Deze appjes negeer ik eigelijk altijd. Haters zoeken altijd naar bevestiging van het feit dat jij het echt vérschrikkelijk vind dat je die comments krijgt, dus als je erop reageert, wordt het voor hun alleen maar leuker. 

 


Haat is sowiezo iets waar je niet omheenkomt als je een groter instagram account hebt/krijgt. Met meer volgers bereik je nou eenmaal meer mensen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om haat te verminderen. 


Mijn gouden tips tegen haat op Instagram: 

-Geef je audio een andere naam. Door jouw gebruikte audio een andere naam te geven, voorkom je het feit dat deze onder 'trending audio's' komt te staan. Hierdoor bereikt het veel minder mensen die alleen maar scrollen op insta. 

- Zet de reacties uit. Deze is soms een beetje 50/50, want je wil ook de leuke comments kunnen ontvangen. Maar deze optie is wel een hele goede, om negativiteit op je account te voorkomen. 

- Edit je video vóórdat je hem op insta zet. Als je tekst van een andere app gebruikt, gooit insta hem al veel minder snel in het algoritme met de dezelfde trending audio's. 

- Let niet teveel op de haat. Hoe meer aandacht je aan iets geeft, hoe groter het wordt (in je hoofd). Het is niet nodig om je energie te verspillen aan het wegwerken van haat, want het is toch alleen maar onzin.

- Zet je account op privé. Hierdoor kunnen mensen niet zomaar op je account komen en kunnen ze niet zomaar haat plaatsen, je kunt namelijk zelf kiezen wie je jou account laat volgen. 

- Reageer niet op comments. Hoe meer je reageert, hoe leuker de haters het gaan vinden. Laat ze gewoon kletsen, jij weet toch veel beter. 

En tot slot: praat als het je écht dwarszit. Soms wordt er toch een serieuzere comment geplaatst en dan kan dat dwarszitten. Ga hier niet mee in discussie met de hater, maar praat erover zodat je het uit je hoofd kan zeggen. 

 

Meer vragen over haat online? Neem gerust contact op!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.